کودکان معمولاً نمیتوانند برای مدت طولانی روی یک کار تمرکز کنند، اما وقتی صحبت از خاک به میان میآید، میتوانند در کار خود غرق شوند و این یکی از خواص آرامش دهنده بازی با خاک رس است.
مهسا عرب، كارشناس ارشد روانشناسی تربيتی و مربی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در استان سیستان و بلوچستان با بیان این نکته در خصوص ارزش و جایگاه استفاده از خاک رس به عنوان یک ابزار بازیسازی و کاردستی در حوزه کودکان میگويد: “دلایلی که باعث میشود آنها جذب کار خود شوند، حول واکنش فیزیکی از خاک رس، داشتن یک خروجی فیزیکی برای بیان احساسات و ایدههای خود، یا داشتن کنترل و اراده آزاد بر روی خاک رس است.”
وی که از سالها تجربه فعالیت با کودکان در رشتههای مختلف برخوردار است میافزاید: “ایجاد حس آرامش و تمرکز، از بین بردن استرس، اضطراب و افسردگی همه و همه از فواید سفالگری برای کودکان است. اگر کودکی اضطراب، مشکلات توجه یا سطح فعالیت بالایی دارد، سفالگری به طور بالقوه میتواند با کمک به تمرکز در یک کار برای مدت زمان طولانی، به تسکین اضطراب او کمک کند.”
این مربی که در رشتههای مختلف هنری همچون نقاشی، کاردستی و بازی نیز تجارب ارزندهای دارد همچنین یادآور شد: “علاوه بر آن کودکان مبتلا به افسردگی میتوانند با داشتن یک خروجی فیزیکی برای بیان مسائل خود از کار با خاک رس سود ببرند. خاک رس نه تنها برای کمک به کودکان استفاده میشود، بلکه به عنوان یک درمان برای کمک به بزرگسالان به منظور مقابله با مشکلات مختلف نیز مورد استفاده قرار میگیرد. ماهیت شفابخش و آرام بخش بودن خاک رس بارها و بارها برای کمک به افراد در هر رده سنی اثبات شده است.”
او در پایان یادآور شد: “فرآیند یادگیری اغلب مهمتر از چگونگی نتیجهگیری محصول در پایان کار است. دانشی که کودکان از خلق آن به دست میآورند به آنها کمک میکند تا به خود ارزشمندی دست یابند و بدانند که توانایی خلق قطعات هنری را دارند. داشتن یک قطعه تمام شده باعث غرور کودکان میشود و نگه داشتن و یا حتی هدیه دادن آن به اقوام، ارزش خاصی به زندگی کودک میافزاید.”
(5) دیدگاه
فائزه
بسیار عالی . 👏🏻
Me
👏🏻👍🏻
امیرحسام
سلام من شاگرد خانم عرب بودم بسیار مهربان و با حوصله برای من توضیح میدادی چطور گل رو ورز بردم و چطور لعابش بدم
اميدوارم صحبتام به درد شما هم بخوره
مریم عرب
اطلاعات بسیار مفیدی بود
گروه علمی-تخصصی
خدا رو شکر که مورد قبول شما واقع شده.