فرصت نقاشی بدون ترس از نتیجه را به کودکان بدهیم

در فعالیتی مثل نقاشی اگر بچه‌ها فقط به فکر تولید یک اثر زیبا و بی نقص برای به نمایش گذاشتن در آخر ترم یا شرکت در یک نمایشگاه باشند، ما کاری فرآیند محور انجام نداده‌ایم مگر اینکه فضایی به وجود آوریم که بچه‌ها در طول مسیر بدون ترس از نتیجه فقط از نقاشی کشیدن لذت ببرند.

شیوا جعفری مربی، کارشناس و مسئول برخی مراکز کانون پرورش فکری که از سالها تجربه کار برای کودکان برخوردار است، در گفتگویی با سایت تخصصی پاپالو با اعلام این مطلب گفت: “فرض کنید از تهران به مقصد گیلان برای رسیدن به دریا در حال حرکت هستید اگر از ابتدای مسیر فقط به مقصد فکر کنید، زیبایی‌های طول مسیر را نمی‌بینید، در حالی که در طول مسیر یک دنیا موقعیت برای لذت بردن وجود داشته‌ است. لذا ما در موضوع فرآیند محور بودن فعالیت‌ها، دقیقاً به همین پروسه لذت بردن در مسیر باید توجه کنیم.”

این مدیر اجرایی کمیته بررسی و انتخاب کتاب برای کودکان در ادامه یادآور شد: “در طول مسیر فعالیت‌ها و ارائه قالب‌ها، یک عالمه شگفتی وجود دارد که می‌شود از همه آنها لذت برد و تجربه کسب کرد. مثل ساخت رنگ‌های جدید، بازی با رنگ در تکنیک‌های مختلف, خلق طرح‌های گوناگون بر مبنای خلاقیت، مواجه شدن با شکست و پیروزی، همدلی با دوستان، تقسیم کردن وسایل، لذت بردن از یک فعالیت گروهی دسته جمعی و … که مربیان به آنها توجه کنند.”

وی در پاسخ به این پرسش که در حالت عادی مربیان شاید به بچه‌ها تعدادی مداد رنگی و کاغذ بدهند تا شروع به نقاشی یا خط خطی کردن کنند، از نظر شما بحث نقاشی برای کودکان پیش دبستانی که بحث آموزش هم برای آنان مطرح نیست چگونه باید انجام شود تا بتواند به تربیت و یادگیری آنان کمک کند و لذت‌بخش هم باشد گفت: “در ابتدا بهتر است بگویم که مداد رنگی وسیله خیلی مناسبی برای کودکان پیش دبستانی نیست زیرا اثری که مداد رنگی روی کاغذ می‌گذارد خیلی نازک است و پروسه نقاشی وقت گیر است و در واقع کودک دیر به نتیجه دلخواه خودش می‌رسد استفاده از پاستل روغنی ،رنگ‌های انگشتی و گواش می‌تواند لذت بخش‌تر باشد. حالا اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از مداد رنگی هستیم حتماً از مداد رنگی‌های با کیفیت و کاغذ مناسب استفاده کنیم تا نتیجه کار برای کودک دلچسب باشد.”

وی در همین رابطه تأکید کرد: “بهتر است حتی همین فعالیت خط خطی هم با یک هدف انجام بشود تا فقط در حد یک رفع تکلیف نباشد مثلاً با چسباندن یک تکه کاغذ رنگی که بی‌هدف بریده شده روی کاغذ، از بچه‌ها بخواهیم تا آن را تکمیل کنند و یک اثر جدید خلق کنند . چکه‌ای رنگ روی کاغذ بریزیم و از بچه‌ها بخواهیم آن را تبدیل به یک شکل جدید بکنند. به نظرم در تمام مراحل ما می‌توانیم بچه‌ها را به سمت خلق یک اثر متفاوت هول بدهیم. یادمان باشد بچه‌ها خیلی باهوش و خلاقند و آثاری که تولید می‌کنند پر از شگفتی است.”

شیوا جعفری که داور دو دوره طرح‌های مربیان پیش دبستانی در بخش کتاب و بازی مربوط به طرح یارستان کودکستان نیز بوده در باره ایجاد جذابیت برای کودکان در نقاشی معتقد است: “مهم‌ترین چیزی که به نظرم ‌می‌تواند نقاشی را برای بچه‌ها جذاب کند آزادی عمل در ارائه فکر و اندیشه خودشان است. همانطور که گفتم نقاشی برای بچه‌ها به مثابه بازی است و چیزی که  قاعده این بازی را ممکن است به هم بزند دادن کلیشه به بچه‌ها و دخالت مربی در این پروسه است. سال‌ها پیش  که خیلی جوان‌تر بودم و بی‌ تجربه، سر کلاس تکه‌ای کاغذ رنگی را روی کاغذ بچه‌ها چسباندم و از آنها خواستم تا هر کدام با وسایل نقاشی که در دست دارند یک نقاشی با مفهوم بکشند. یادم هست بالای کاغذ یک پسر ۶ ساله یک تکه کاغذ نارنجی چسبانده بودم، او  آن تکه کاغذ را یک پا دیده بود پس یک پای دیگر در کنار آن تکه کاغذ نارنجی کشید و زیر پاها علف کشید و چند ستاره. از او خواستم تا نقاشی‌اش را برایم شرح بدهد. او گفت این پاهای یک پسر توی آسمان است گفتم خوب پس چرا زیر پایش سبزه کشیدی. مگر توی آسمان نیست؟ و همزمان با پاک کن سبزه‌ها را پاک کردم و گفتم اینجا رو ستاره و ابر بکش. در اتمام کلاس وقتی نقاشی‌اش را گرفتم دیدم همان سبزه‌ها را در همان جا کشیده و حتی پررنگ‌تر و قوی‌تر. گفتم چرا این کار را کردی؟ گفت خانم معلم این همان بچه است که توی آسمان آنقدر منتظر دوستش مانده که زیر پایش علف سبز شده است. آنجا او به من یک درس بزرگ داد و آن اینکه هرگز هرگز هرگز حق دخالت در فکر و فانتزی‌های بچه‌ها را ندارم. بچه‌ها هر اثری که روی کاغذ می‌گذارند برایشان دارای مفهوم مهمی است و مربی با دخالت بی‌جا ذهن بچه‌ها را بر هم می‌ریزد و به آن‌ها اجازه فکر کردن به صورت مستقل را نمی‌دهد.”

(6) دیدگاه

  • 6 آذر 1403

    منیر موذنیان

    چقدر عالی توضیح دادین خانم جعفری بنظرم دقیقا همینطوره و برای ارتقای فکری کودکان در حوضه نقاشی باید باهدف مشخص و آزادانه عمل کرد

    • 8 آذر 1403

      گروه علمی-تخصصی

      ممنون از اینکه نظر و دیدگاه خود را با ما به اشتراک گذاشتید.
      همانطور که فرمودید، داشتن هدف و از طرفی ارائه فرصتِ عملِ آزاد به کودک برای نقاشی بسیار مهم است.

      • 9 آذر 1403

        حمیده اسماعیلی

        چه مطالب کاربردی و مفیدی. امیدوارم ادامه دار باشه.بالشخصه به من خیلی ایده داد.

        • 9 آذر 1403

          گروه علمی-تخصصی

          قدردان نگاه شما هستیم.

  • 10 آذر 1403

    حسینی

    سلام توی ایتا ما چطور میتونیم کارهای خودمون رو براتون ارسال کنیم ؟

    • 11 آذر 1403

      گروه علمی-تخصصی

      سلام
      زحمت بکشید در ایتا به ادمین کانال پیام بدهید.

دیدگاهی بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند