نوآموزان برای رنگآمیزی و نقاشی به رنگ انگشتی و مدادشمعی بیشتر از مداد رنگی علاقه دارند و مربیان به دلیل ظرافت انگشتان دست کودکان باید به این نکته توجه کنند.
اسما افضلی، مربی پیش دبستان با بیش از ۱۰ سال سابقه و تجربه با بیان این نکته گفت: “در اوایل کار و کلاس به علت ضعف ماهیچههای ظریف انگشتان دست نوآموزان، بهتر است که مربیان برای فعالیت نقاشی، رنگ انگشتی، ماژیک و مداد شمعی را در اختیار آنان قرار بدهند و بعد از گذشت مدت زمانی که ماهیچههای ظریف دست آنان تقویت شد، مداد رنگی را در اختیار نوآموزان قرار بدهیم.”
وی در خصوص حوصله کودکان در رنگآمیزی تصاویر بزرگ با مداد رنگی که نوک باریکی نسبت به ماژیک و مداد شمعی دارد و زمان بیشتری از آنان میگیرد تا کار به نتیجه برسد گفت: “رنگ آمیزی تصاویر بزرگ با هاشور و نقطهگذاری باعث میشود نوآموزان بدانند که با روشهای مختلف میتوان این رنگآمیزی را انجام داد. بدین ترتیب هم نقاشی به سرعت کامل شده و هم خلاقیت آنها به مرحله رشد و شکوفایی میرسد.”
او که کارشناس روانشناسی است و در مجتمع آموزشی دخترانه سما شهر شیراز فعالیت میکند در پاسخ به این پرسش که اگر نوآموزان کلاس شما اشیا و اشکالی را که رنگ مشخص دارند را متفاوت رنگ کنند (مثل خورشید که زرد رنگ بوده و کودک آن را بنفش نقاشی و رنگ آمیزی کند) عکس العمل شما چگونه خواهند بود گفت: “باید نوآموزان را در انتخاب رنگ تصاویر آزاد گذاشت و نقاشی و رنگآمیزی آنها نباید مورد قضاوت قرار بگیرد. بچهها خودشان به مرور زمان متوجه رنگهای واقعی خورشید، درخت و… میشوند. تعیین چارچوب و آموزش نقاشی باعث میشود ذوق، استعداد و تواناییهای ذاتی و خلاقانه نوآموزان به تدریج از بین برود.”
وی همچنین در بین قالبهای مختلف فعالیتهای دوره پیشدبستان از نقاشی و رنگآمیزی به عنوان فعالیتهایی یاد کرد که در نزد کودکان از جایگاه بالایی برخوردار است. زیرا نوآموزان پیش دبستانی هنوز قادر به نوشتن و خواندن نیستند و نقاشی ابزار خوبی برای ابراز عواطف و احساسات، بروز هیجانات درونی و تخیلات آنان است.
افضلی در پایان در خصوص یکی از تجارب خود در زمینه فعالیت نقاشی بدون کاغذ و مداد رنگی گفت: “برای مثال میتوان از مسواک و گواش برای رنگ آمیزی بصورت افشانه استفاده کرد. نقاشی با گوش پاک کن و رنگ انگشتی و همچنین نقاشی با پنبه و گیره لباسی و گواش برای رنگآمیزی تصاویر بزرگ، (به این صورت که پنبه را با گیره لباسی میگیریم و در گواش فرو میبریم و بعد رنگآمیزی میکنیم.) میتوان نام برد. نقاشی با اسفنج و رنگ انگشتی، نقاشی خراش (ابتدا تمامی صفحه را با رنگهای مختلف مداد شمعی رنگ آمیزی میکنیم بعد روی همه رنگها را با رنگ سیاه میپوشانیم و سپس با یک جسم نوک تیز روی صفحه نقاشی می کشیم)، نقاشی روی شن یا آرد یا نمک و در نهایت نقاشی با پر پرندگان از جمله نقاشیهایی است که میتوان بدون استفاده از مداد رنگی یا سایر ابزارهای معروف نقاشی آنها را انجام داد.”