نمایش خلاق یا همان وانمود بازی بخشی از طبیعت کودکان است و بچهها در هر فرهنگ و مللی که باشند بیشترین اوقات خود را به بازی یا وانمود بازی پرداخته زیرا خلاقیت، بخش جداییناپذیر آن است.
نوشین فرهادی دانش آموخته رشته هنر (گرافیک، صنایع دستی، پژوهش هنر) و کارشناس آفرینشهای هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان هرمزگان با بیان این مطلب گفت: “هنگامی که یک کودک پیراهن پدرش را به تن می پوشد، سعی میکند تا مانند او حرف بزند و صدایش را تغییر دهد و این تغییر صدا خودآگاهانه رخ میدهد. این کار کودک به ما نشان میدهد که سطح شناخت او از پدرش برای وانمود بازی، همین اندازه است و او برای مدت کوتاهی میتواند وانمود کند که من پدرم هستم.”
فرهادی که مدرس دانشگاه نیز هست میافزاید: “اما زمانی که کودک در کارگاه نمایش خلاق، کنار مربی قرار میگیرد، فضا و نقش با کمک مربی برای او ملموستر میشود. از آنجا که نمایش خلاق یک فعالیت هنری است، پس خلاقیت و خیالپردازی از اجزای جدا نشدنی آن به حساب میآید.”
وی همچنین درباره تأثیر مربی بر نگاه کودک یادآور شد: “برای مثال گفتگو درباره حالات و رفتار پدرها و داستان پردازیهای مربی یا خاطرهگویی بچهها درباره پدر باعث میشود که کودک به زوایای ظاهری و رفتاری پدر دقت بیشتر داشته باشد و در ذهن خیالپرداز خود، تصاویری را تجسم کند. لذا این موضوع باعث میشود او با نگاه خلاقانه و جستجوگر به دنیای اطراف خود بیشتر توجه کند و با لذت بالاتری به اجرای نمایش برای دیگران بپردازد.”
این دانشآموخته رشته هنر که از سالها تجربه در حوزه تربیت و یاددهی- یادگیری برای کودکان برخوردار است، بهترین ابزار برای یک مربی در کارگاه نمایش خلاق را تقویت کردن عنصر خیال پردازی در کودکان عنوان کرد و یادآور شد: “با وجود عنصرخیال، یک مداد به یک سفینه فضایی تبدیل میشود و با کمک همین عنصر، یک کیف به یک لاکپشت تبدیل خواهد شد. بنابراین با عنصر خیال میتوان هزاران ایده خلاقانه دیگر نیز به وجود آورد. هر آنچه که در واقعیت وجود ندارد و ما آن را انجام میدهیم، در اصل بر محور خیال پردازی است. برای مثال در بازی قایم موشک میدانیم که در حقیقت ما موش و گربه نبودیم اما با یک خیال پردازی قوی، خود را به جای یک موش تصور می کردیم و در تنگ و تاریکترین جاها خودمان را پنهان میکردیم حتی اگر از این فضا و موقعیت خوشمان نمیآمد. ما این بازی را مرهون قدرت خیال پردازی خود بوده و هستیم. هنگامی که لباس خود را در بازی جمع و جور میکنیم، گویی در خیال خودمان در حال پنهان کردن دم موش هستیم.”
این مربی باتجربه در ادامه تأکید کرد: “بعد از پرورش عنصر خیال پردازی، راحت بودن کودک در کارگاه بسیار مهم است. مربی باید ۲ اتفاق در کارگاهش جریان داشته باشد.
️اول راحت بودن کودک از لحاظ ذهن
️دوم راحت بودن کودک از لحاظ فیزیکی (بدن)
این شرایط با تمرینات و بازیهای خلاقانه که توسط مربی در مدت زمان حضور کودکان در کارگاه است، ایجاد میشود. اگر کودک در این دو مورد نتواند راحت باشد در حین اجرا ذهن و بدن او با هم هماهنگ نخواهد بود و دنیای شگفت انگیز نمایش خلاق برای کودک پر از ترس خواهد شد.”