یک مربی با مهارت، زمانی میتواند از کودک به واسطه قصهای که برایش تعریف کرده، نمایش خلاق بگیرد که با دادن تمرینهای مناسب، او را از شرایط ناامن به شرایطی ایمن سوق دهد و نوآموز را تشویق کند تا خودش بتواند راهکارهای مناسب را کشف و حتی در کنار خود به دوستانش نیز کمک کند.
کبری شهودی فوق لیسانس پژوهش هنر که از سالها تجربه فعالیتهای هنری، پژوهشی و آموزشی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، آموزش و پرورش و صداوسیما برخوردار است با بیان این مطلب گفت:”اجرای نمایش خلاق در کلاسهای پیش دبستانی زمانی میتواند باعث شکوفایی استعدادها و بروز خلاقیتهای بچهها شود که هر زمان کودک احساس ناامنی کرد به مدد تجربه نمایش خلاق با تسلط بیشتری احساسات خود را مدیریت کند. حال اگر کودک در این زمان احساس ضعف کرد، اینجاست که مربی باید به کمک او آمده و با کودک در این احساس شریک شود و به او برای پیدا کردن یک راه حل مناسب کمک کند. کودک وقتی بی پناه نماند، با شجاعت بیشتری با حوادث مواجه می شود و با مدیریت خود، راهکارهای خلاقانهتری پیشنهاد میدهد. این تمرین مناسبی برای حوادث مشابه در زندگی واقعی او خواهد بود.”
این پژوهشگر حوزه کودکان در پاسخ به این پرسش که اگر بخواهیم به واسطه نمایش خلاق، نکات تربیتی و یادگیری مرتبط با بچهها را به آنان یاد بدهیم تأثیرگذاری آن چقدر است نیز گفت: “کودک پیامهای خیلی مستقیم را دوست ندارد. در این سن او تفکر انتزاعی نیز ندارد، یعنی کودک رئالیست واقعی است. پس پیامها باید قابل فهم و محسوس باشند و مربی با تبحر، این مهارت را با کودک و در کنار کودک مطرح و به او کمک کند تا خودش کشف کند. یعنی سیر تمرین باید در شروع با مربی، هدایت با مربی و همکاری با کودک و نتیجه گیری توسط کودک انجام شود.”
شهودی در پاسخ به این سؤال که یک مربی چگونه میتواند این فرصت را برای نوآموزان پیش دبستانی فراهم کند تا از طریق نمایش خلاق به بازسازی تجربههای خود بپردازند نیز یادآور شد: “دنیای کودکان قبل از ورود به محیط پیش دبستانی منحصر به خانه خودش و خانه پدربزرگ و مادربزرگش و اقوام نزدیک مانند خاله و عمه و عمو و دایی و فرزندانشان است. او از طریق محیط پیش دبستانی و همچنین همسایگان و دوستان هم سن و سال وارد تعامل با جامعه میشود. تعامل در این جامعه و با این افراد می تواند تأثیرات زیادی بر شناخت کودک نسبت خودش و اطرافیانش ایجاد کند. گاهی این ارتباط و تعامل میتواند پیشبرنده و گاهی مأیوس کننده باشد. اعتماد به نفس و همچنین عزت نفس کودک در این سالها شکل میگیرد و شخصیت کودک ساخته میشود. در این زمان نمایش خلاق میتواند برای این کودکان شرایطی ایجاد کند که خود را دوباره در مقابل شرایط ارائه شده تجربه کنند و امکان برداشت دوم و سوم برای رسیدن به نتیجه بهتر را به دست آورند.”