بسیاری از اهداف تربیت و یادگیری در دل کاردستی جای دارد و کودکان پیش از دبستان به خاطر علاقهمندی به خلق یک اثر هنری، از قالب کاردستی استقبال میکنند و یادگیری از این طریق برای آنان لذتبخش و سرگرم کننده است.
طاهره گرمسیری کارشناس ارشد علوم تربیتی (آموزش ابتدایی) و مربی مجرب و با سابقه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با بیان این مطلب گفت: “در اجرای یک کاردستی برای کودک چالش به وجود میآید و این چالش برخی از مهارتهای کودک را تقویت میکند. افزایش اعتماد به نفس، تقویت تاب آوری، برقراری ارتباط مؤثر با همسالان و تقویت مهارت کلامی در کنار تقویت مهارت حل مسئله، مهارت شناختی و مهارتهای حرکتی از جمله نکاتی است که پرداختن به کاردستی در آن نقشآفرین است.”
وی که از سه دهه تجربه کار با کودکان در استانهای خوزستان، اصفهان و البرز برخوردار است معتقد است: “کاردستی بستر مناسبی برای یادگیری کودکان است و تقویت حواس پنجگانه و یادگیری برخی از مفاهیم علمی را به منظور آمادگی برای ورود به دبستان برای نوآموزان به دنبال دارد.”
گرمسیری که تجربه برگزاری کارگاههای مهارت زندگی و قصهبازی برای کودکان را نیز در کارنامه فعالیتهای خود دارد یادآور شد: “کاردستی تنها کار با کاغذ یا مقوا نیست، بلکه کودک از هر وسیلهای که بتواند کار جدیدی با آن خلق یا طراحی کند، کاردستی درست کرده است. کار با دورریختنیها (قوطی، جعبه، بطری نوشیدنی و …)، کار با دکمههای رنگی، میوه کاج، برگ درختان، کاموای رنگی، مهره، نمد، پارچه، ظروف یکبار مصرف، تکههای چوب و … نیز کاردستی محسوب میشود. فراموش نکنیم هرچقدر ابزار متنوعتری دراختیار کودکان گذاشته شود خلاقیت آنها بیشتر میشود.”
وی در ادامه تأکید کرد: “کار گروهی مهارتهای شناختی، اجتماعی و عاطفی کودکان را تقویت میکند. وقتی کودکان پیشدبستانی در گروه قرار بگیرند، برقراری ارتباط با همسالان، تقویت اعتماد به نفس، همدلی با دوستان و یادگیری بهتر را نیز در قالب این فعالیت آموخته و تجربه میکنند. کودکانی که گوشهگیر هستند وقتی در گروه قرار میگیرند به طور غیر مستقیم از همسالان خود الگوبرداری میکنند. کودکی که پرشور و حال است و با دیگران خوب ارتباط برقرار می کند به طور غیر مستقیم آموزشهایی را نیز به دیگر دوستانش میدهد و بچهها در فعالیتهای گروهی روابط اجتماعی قویتری پیدا میکنند.”
این مربی که سالها تجربه قصهگویی و داوری این نوع مسابقات را دارد در پایان گفت: “وقتی نوآموزان در قالب فعالیت گروهی یک کار و پروژه مشترک را به نتیجه میرسانند، حس خوبی در وجود تک تک اعضا ایجاد و حال کودک گوشهگیر هم بهتر میشود. فراموش نکنیم که نقش مربی مجرب در هدایت اعضا در مسیر ساخت کاردستی خیلی مهم است.”