کاردستی، خلاقیت کودک را توسعه می‌دهد

کاردستی‌ برای کودکان پیش‌دبستانی راهی سرگرم‌کننده برای یادگیری و تعامل با همسالان است. این قالب نه تنها اوقاتی خوش را برای کودک رقم می‌زند بلکه خلاقیت وی را نیز توسعه می دهد. هدف از اجرای کاردستی برای این گروه از کودکان، تمرکز بر رشد هنری و خلق کردن است نه اینکه یک اثر قابل قبول ارائه کنند.

فاطمه غفاری سروستانی، مسئول مجتمع آفرینش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان هرمزگان که ۱۸ سال تجربه فعالیت در حوزه کودک و نوجوان دارد با بیان این مطلب در خصوص نقش و جایگاه کاردستی در زمینه تربیت و یادگیری معتقد است:“برای اجرای فعالیت کاردستی گروه سنی پیش دبستانی چه در منزل و چه در محیط پیش دبستانی، می‌ توان از وسایل و ابزارهای قابل دسترسی همچون کاغذ، مقواهای رنگی، چسب، قیچی استفاده کنیم، به شرط آنکه قیچی‌های ما ایمن باشد. منظور از قیچی ایمن همانا قیچی‌های است که انتهای آن گرد و دارای محافظ پلاستیکی بوده تا به کودکان آسیبی نرسد.”

غفاری در ادامه تاکید کرد: “مربیان بهتر است در اجرای کاردستی، از چسب‌هایی استفاده کنند که کودکان با آن راحت‌تر باشند و لذا ما استفاده از چسب ماتیکی را به جای چسب مایع توصیه می‌کنیم. در مجموع اجرای کاردستی‌هایی همچون کلاژ یا تکه چسبانی با کاغذ، پولک و … و همچنین انواع چاپ با برگ، سیب زمینی و … مناسب این گروه سنی است.”

وی که یکی از قصه‌گویان برگزیده و بین‌المللی کشور نیز هست درباره اولویت لذت بردن کودکان از هر نوع فعالیتی در این سن و لذت‌بخش بودن اجرای قالب‌ها می‌گوید: “در اجرای فعالیت کاردستی برای کودکان می‌توان از تلفیق چند فعالیت با همدیگر استفاده کرد. به طور مثال اگر قرار است امروز با بچه ها با استفاده از مقوای موج دار هزارپا درست کنیم، می‌توان در ابتدا یکی از قصه‌های ماجراهای کوتی کوتی فرهاد حسن‌زاده را برایشان قصه‌گویی کنیم. بعد از ساخت هزارپا نیز نمایش آن را اجرا کرده تا کودکان از این مجموعه فعالیت بیشترین لذت را ببرند. یادمان باشد که کاربردی کردن کاردستی‌ها، روشی است که لذت را برایشان دوچندان می‌کند.”

این مربی باتجربه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان هرمزگان با بیان این نکته که ما در پیش دبستانی آموزش مستقیم نداریم و اگر هم آموزشی اتفاق می‌افتد توسط خود بچه‌ها خواهد بود اضافه کرد: “ثمره  ارتباط صمیمانه با کودک و ایجاد  فضای غیر رسمی که مربی برای برگزاری کاردستی به وجود می‌آورد رشد خلاقیت، کسب مهارت‌ برنامه‌ریزی، مهارت‌ تفکر، مهارت‌های اولیه ریاضی، مهارت حل مساله، مهارت‌های حرکتی ظریف، توسعه ادراک بصری، افزایش مهارت هماهنگی دست و چشم، رشد حواس پنج‌گانه و در نهایت افزایش اعتماد به نفس را به دنبال دارد. بنابراین در فعالیت کاردستی مربی تسهیل‌گر است و اگر بتواند فضایی امن و سرشار از شادی فراهم نماید تمام اتفاقات خوب رقم‌ می‌خورد. باز هم تاکید می‌کنم محصول نهایی مهم نیست و نباید از کودکان انتظار داشت اثر فاخری ارائه کنند.”

غفاری در پایان از برپایی نمایشگاه کاردستی‌های بچه‌ها به عنوان یک تجربه یاد کرد و افزود: “دعوت از والدین یکی از تجربه‌های شیرینی بود که در این سال‌ها داشتم. حس ارزشمندی که بچه ها از نمایش آثارشان دارند برایم شگفت‌انگیز است.”

دیدگاهی بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند