گردش علمی به فعالیتی گفته میشود که مخاطب برای کسب اطلاعات علمی، از مکانی که هست جابجا شده و به محلی مانند، دفتر مدیر مدرسه، حیاط پیش دبستان، آزمایشگاه مدرسه کناری، پارک محله، موزه، باغ وحش و یا حتی یک نانوایی رفته و نکتههایی تازه، جذاب و لذتبخش را تجربه کند.
بهنوش بساک کاظمی مربی با تجربه کانون و قصهگوی بینالمللی در خصوص انجام گردش علمی برای کودکان با ساده گرفتن این فعالیت برای آنان افزود: “کودکان به مسابقه و رقابت علاقه دارند اما این رقابت باید به گونهای انجام شود که بحث برد و باخت و مقایسه در آن صورت نگیرد و تنها بچهها از داناتر شدن خود احساس لذت کرده و مربی در این کار زمانی موفق است که سادهترین شکل و حالت در گردش علمی را مهیا سازد.”
این مدرس و داور جشنوارههای قصهگویی در همین ارتباط گفت: “وقتی کودک در فضای پارک یا یک نانوایی، چیزی را پیدا کرده و با ذوق تمام احساس کشف کردن دارد، ما نیز باید او را همراهی و هدایت کنیم. برای مثال کودکی که به اختلاف برگهای درختان در پارک یا حیاط مدرسه پی میبرد و احساس دانایی میکند، مربی میتواند او را ترغیب کرده و مسیرهای پیش روی او را بیشتر بگشاید. گاهی این رقابت جذاب میتواند در حد پرسش و پاسخ با بچهها باشد.”
بساک کاظمی سپس به موضوع مدت زمان انجام یک گردش علمی پرداخت و تاکید کرد: “مدت زمان انجام یک گردش علمی در وهله نخست به توان و ظرفیت کودکان بستگی دارد. یعنی یک مربی در این زمینه باید تایع توان و قدرت ادامه کار توسط بچهها باشد. اگر آنان از یک فعالیت لذت میبرند، ما میتوانیم این کار را ادامه بدهیم. تربیت و یادگیری زمانی از طریق گردش علمی به نتیجه مطلوب میرسد که بچهها در آن فعالیت احساس لذت داشته باشند. یعنی ممکن است کودکان از حضور در یک آزمایشگاه خیلی بیشتر حس خوب پیدا کنند تا اینکه در یک موزه به گشت و گذار بپردازند. البته برعکس این هم ممکن است و معیار ما برای توقف یا ادامه کار، توان کودکان است.
این مربی باتجربه کانون با توجه به اینکه وظیفه مربیان در پيش دبستان آموزش دادن نیست افزود: “ما باید از عنصر لذت و شادی و یادگیری غیرمستقیم در فعالیتهای خودمان بهره بگیریم. این زیرکی مربی است که میتواند از مسیر بازی، تربیت و یادگیری را با ظرافت دنبال کند و به نتیجه مطلوب برسد. به این ترتیب است که او کلاسی جذاب در پیش دبستان خواهد داشت.”
این پژوهشگر حوزه کودک و نوجوان در آخر یادآور شد: “یک مربی در بسته تربیت و یادگیری خود دسترسی به انواع فایلهای صوتی و تصویری دارد و باید از این امکانات به خوبی بهره بگیرد. برای مثال شناخت بدن انسان، از طریق بازی، سرگرمی، قصهگویی، نمایش فیلم و غیره میسر است و این بستگی به مربی و وضعیت کودکان دارد که ما از چه قالبی برای این کار در آن موقعیت استفاده کنیم. همچنین استفاده از آسمان شب هم در جایگاه خودش زیباست و والدین میتوانند با راهنمایی مربیان به خوبی از آن در مسیر تربیت و یادگیری فرزندشان بهره ببرند.”