آزمایش‌هایی مبتنی بر پرورش حواس طراحی و اجرا کنید

بیبا رهسپار کارشناس آموزش و پژوهش که بیش از ۱۸ سال تجربه کار با کودکان در حوزه یادگیری دارد می‌گوید: انجام فعالیت‌های کاوشگرانه، همانند آزمایش علمی، اتتخابی آگاهانه از سوی مربی برای پرورش مهارت تفکر در کودکان است. آزمایش‌هایی برای کودک ۵ یا ۶ ساله قابل درک و فهم است و از آنها لذت می‌برد که  مبتنی بر بازی است. بنابراین مربی در  انتخاب و شیوه اجرای آزمایش باید به این نکات توجه ویژه داشته باشد. از یاد نبریم آزمایش‌هایی که مبتنی بر پرورش حواس طراحی و اجرا می‌شوند برای کودکان این گروه سنی ملموس‌تر خواهند بود.

این مربی مجرب و باسابقه که سالهاست در مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان سیستان و بلوچستان فعالیت دارد در خصوص ابزارها و امکانات مورد نیاز یک مربی جهت انجام آزمایش برای این گروه سنی می‌گوید: به عنوان یک مربی می‌دانم که داشتن ابزارهای پیچیده و متعدد به تاثیرگذاری و رسیدن به هدف نهایی انجام این آزمایش‌ها کمک نخواهد کرد. به نظرم منابع مطالعاتی خوب و مناسب مهمترین و اولین ابزار کار خواهد بود. پس از آن هر آن چه در محیط اطرافمان هست اگر با دقت و آگاهانه انتخاب شود، می‌تواند به انجام یک آزمایش جذاب کمک کند. نکته ای که باید به آن دقت کنیم طراحی سناریو برای انجام یک آزمایش است. بی تردید همان ابتدا بدون یک شروع جذاب نمی‌توانیم و نباید آزمایش را انجام دهیم. این شروع برای این گروه سنی می‌تواند با یک قصه، بازی و…. باشد.

رهسپار درباره مدت زمان انجام هر آزمایش برای این گروه سنی معتقد است: طبیعی است که کودکان این گروه سنی آزمایش‌های زمان بر را دوست ندارند، هر چه مدت زمان انجام آزمایش کمتر باشد اما کودکان را به شگفتی وادار کند بهتر است. 

او درباره تجربه کردن توسط بچه‌های ۵ و ۶ ساله از انجام آزمایش‌ها و فعالیت‌ها اعتقاد دارد: من حتی وقتی برای نوجوانان آزمایش انتخاب میکنم به بی خطر بودن آن دقت می کنم، زیرا این نکته برای کودکان بیشتر باید مورد توجه قرار بگیرد. کودکان معمولا آزمایش هایی را که معماگونه بودن بیشتری دارند و از نظر بصری جذاب تر هستند را در این سن بیشتر دوست دارند. برای مثال ترکیب رنگ‌ها روی کاغذ یا در آب (حتما از رنگ خوراکی‌هایی که به بچه ها نشان می‌دهیم استفاده شود، همانند انواع سبزی‌ها، گوجه و…) همواره برای کودکان شگفت انگیز است.

بیبا رهسپار که تجارب ارزشمندی در کانون دارد و خود برگزیده جشنواره‌های علمی است در باره یکی از تجربه‌های خود می‌گوید: با توجه به این که مخاطبین کانون کودکان هفت سال به بالا هستند، اما می‌دانم کودکان زیر هفت سال نیز بسیار کنجکاو بوده و تلاش می‌کنند هر  آن چه در اطراف شان می‌بینند را کشف کنند. بنابراین اگر بخواهم برای این گروه سنی آزمایش انجام دهم سناریوهای جذابی را پیش‌بینی می‌کنم که مهمترین مشخصه آن کنجکاو کردن مخاطبانم باشد.

این مربی حوزه کودکان در خصوص آزمایش‌هایی که برای بچه‌ها لذت‌بخش است یادآور می‌شود: آزمایش هایی که مربی همان ابتدا آزمایش را عامدانه درست انجام ندهد و اجازه دهد بچه ها با تلاش گروهی خودشان راز درست انجام دادنش را کشف کنند، برای کودکان به مراتب جذاب، شیرین، دوست داشتنی و خاطره‌انگیز است‌.

دیدگاهی بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند