بیشتر کودکان از سه سالگی قادرند کاغذ را قیچی کنند و از این که میتوانند با اراده خود، تغییری در شکل کاغذ ایجاد کرده و در آن نقش آفرین باشند از این کار لذت برده و احساس قدرت میکنند.
شهربانو مشک بیدحقیقی، مربی نمونه کشوری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و مجری برنامه کاردستی در صداوسیما با بیان این مطلب گفت: “تا کردن، لوله کردن و بریدن کاغذ به شکل دلخواه، حسی لذتبخش در کودکان ایجاد میکند و به آنان احساس توانایی میدهد و مهمترین نکته، آشنایی کودک به استفاده درست از ابزار است. استفاده از هنر در مسیر تربیت و یادگیری میتواند در درمان استرس، مشکلات اضطرابی و آموزش انواع دانستنیها به طور غیر مستقیم موثر باشد. نقاشی، موسیقی، نمایش، کاردستی و کلاژ یا همان تکه چسبانی هم در تحول ذهنی، جسمانی، هیجانی و اجتماعی کودکان تأثیرگذار است.”
وی که از چند دهه تجربه کار با کودکان برخوردار بوده و شاگردان بسیاری را تربیت کرده معتقد است: “با پرورش خلاقیت، لذت خاصی در یادگیری ایجاد میشود. برای مثال آموزش رنگها با الهام از طرحهایی که نشان از طبیعت و زیبایی را در درون خود دارند، این لذت را دوچندان میسازد و یادگیری را سرعت میبخشد. حضور کودک در محیط هنری یا استفاده از ابزارهای آن، در تقویت احساس شادی درونی نیز نقش پررنگی دارد.”
مشک بیدحقیقی که یکی از طراحان ایدههای آموزش برای خردسالان، کودکان و نوجوانان است و از وی با عنوان بهترین ایده پرداز برای ارایه کتابخوانی در فضاهای روستایی یاد میشود در ادامه یادآور شد: “کودکان در این سن، پر از انرژی و خلاق هستند و فعالیتهایی مانند نقاشی، ساختن کاردستی با چسب، قیچی و سایر لوازم را بسیار دوست دارند. کار با قیچی یکی از لذتبخشترین و مطبوع ترین فعالیتهایی است که همه کودکان به یادگیری آن تمایل دارند. خوشبختانه مربیان مهدها و پیش دبستانیها در این دوره از آموزشهای خوب برخوردار هستند و با مطالعاتی که در حوزههای روانشناسی دارند به خوبی میتوانند با کودکان کار کنند اما لازم است همواره از دانش روز برخوردار باشند تا تلاش و فعالیتهای آنان نتیجهبخش باشد.”
این مربی باتجربه سپس تأکید کرد: “برای کاردستی با کاغذ باید از قیچیهایی استفاده کنیم که کند نباشد و از طرف دیگر ایمن باشد و کودک به راحتی بتواند با دستان و انگشتان کوچک خود آن را مورد استفاده قرار بدهد. یک مربی موفق میتواند از مسیر کاردستی به سمت یادگیری مباحث مختلف پیش برود و حتی زمینه بحث و گفتوگو را در کلاس برای کودکان فراهم کند. برای مثال در هر فصل به تناسب آن، بچهها میتوانند چیزهایی را بسازند و درباره آن با راهنمایی و هدایت مربی بحث و گفتوگو کنند. درست کردن گل با کاغذهای رنگی در بهار این فرصت را به مربی میدهد تا بچهها را به بحث درباره این فصل هدایت کند و آنان خودشان به کشف نکتههای جالب و زیباییهای این فصل بپردازند.”
وی در پایان از مربیان خواست تا در حوزه یادگیری از طریق کاردستی به طور مستمر مطالعه کنند و با روشها و تکنیکهای جدید آشنا شده تا بچهها از این قالب لذت بیشتری ببرند و صرفاً به دنبال یک سری کارهای تکراری نباشند. نوآوری همواره در این کار مهم و تاثیرگذار است.