کودکان ۴ تا ۶ سال دارای کنجکاوی طبیعی هستند و تمایل زیادی به کشف دنیای اطراف خود دارند. این دوران فرصت طلایی برای معرفی مفاهیم علمی پایه به آنها است. یادگیری این مفاهیم نه تنها به تقویت تفکر علمی و مهارتهای حل مسئله کمک میکند بلکه زمینهای برای یادگیریهای پیچیده آنها، در آینده فراهم میکند.
کودکان باید با مفاهیم پایهای گیاه شناسی آشنا شوند. آنها میتوانند یاد بگیرند که گیاهان از خاک، آب و نور خورشید برای رشد و نمو استفاده میکنند. آشنایی با حیوانات مختلف برای کودکان جذاب است. آنها میتوانند یاد بگیرند که حیوانات چه میخورند، چگونه حرکت میکنند و کجا زندگی میکنند. کودکان باید با مفهوم محیط زیست آشنا شوند و بفهمند که چگونه انسانها، حیوانات و گیاهان با یکدیگر تعامل دارند. یادگیری در مورد اهمیت تمیز نگه داشتن محیط و استفاده مجدد و بازیافت مواد میتواند آغازگر مسئولیتپذیری محیطی در کودکان باشد. آشنایی با فصلهای مختلف و تغییرات آب و هوایی که در هر فصل رخ میدهد، میتواند به کودکان کمک کند تا بفهمند که چگونه طبیعت در طول سال تغییر میکند.
کودکان باید با بخشهای مختلف بدن آشنا شوند و بدانند که هر بخش چه وظایفی دارد. کودکان باید با حواس پنجگانه و نقش هر یک در درک دنیای اطراف آشنا شوند. بازیها و فعالیتهای حسی میتواند به تقویت این آگاهی کمک کند. کودکان باید با مفاهیمی مانند شستن دستها، مسواک زدن، تغذیه سالم و اهمیت ورزش آشنا شوند و این مفاهیم را در ارتقا سلامت خود استفاده کنند. کودکان باید بتوانند اشیا را بر اساس شکل، اندازه و جنسیت آنها شناسایی و دستهبندی کنند. این فعالیتها به تقویت مهارتهای طبقهبندی و شناختی کودک کمک میکند. کودک میتواند با مفهوم زبان و چگونگی ترتیب رویدادها آشنا شود. مانند برنامهریزی روزانه، شناخت ساعتها و روزها و توالی فصلها میتواند به تقویت این مفهوم کمک کند.
توصیههایی برای مربیان و والدین:
در این سنین هیچ آموزشی با شیوه مستقیم برای کودک وجود ندارد و تمام نکات آموزشی باید به صورت غیرمستقیم و با شیوههای تلفیقی و در قالب فعالیتهایی مثل بازی انجام شود.
روشهای مناسب برای آموزش عبارتند از استفاده از بازی و فعالیتهای عملی، تشویق به پرسشگری و کنجکاوی، ایجاد محیط یادگیری امن و حمایت کننده، استفاده از کتابها و منابع تصویری، نشان دادن ارتباط مفاهیم علمی با زندگی روزمره کودک.