تقویت نگاه به دنیای اطراف، از مسیر تولید کاردستی با دورریختنی‌ها

برای ساخت کاردستی بهتر است از وسایل ساده و در دسترس نوآموزان استفاده کرد و یک مربی توانا بهتر است در وهله نخست به کودکان این فرصت را بدهد تا از طریق دیدن اطراف خود، وسیله مورد نیاز را شناسایی و برای کاردستی انتخاب کند.

لیلا کاظم زاده مربی پیش‌دبستانی از نجف‌آباد استان اصفهان که ۱۲ سال تجربه کار در این زمینه دارد با بیان این مطلب گفت: “به بچه‌ها باید فرصت بدهید تا در نگاه اول اطراف خود را با دقت جستجو کنند و از بین ابزارها و وسایل موجود و حتی مواد دورریختنی، چیزی را برای ساخت کاردستی با راهنمایی مربی انتخاب کنند. مربی در اینجا می‌تواند به کودک در قالب یک سؤال پیشنهاد بدهد. برای مثال از او بپرسد با استفاده از چوب بستنی چه چیزهایی می‌توان درست کرد. آنگاه در این رابطه او را هدایت کند تا به یک مسیر صحیح برای استفاده از آن برسد. مزیت این کار آن است که بچه‌ها در ادامه فعالیت‌های خود به محیط اطراف با دقت بیشتری نگاه می‌کنند تا از بین ابزارها، وسایل و حتی دور ریختنی‌ها، چیزهایی را برای ساخت کاردستی در نظر بگیرند و این حس را پیدا کنند که هر دورریختنی بی‌مصرف و غیرقابل استفاده نیست.”

این مربی در ادامه گفت: “برای مثال دگمه، بطری‌های یک بار مصرف، سنگ، نخ و كاموا، کارتن‌های بی استفاده، شانه تخم مرغ یا حتی رول‌های خالی دستمال کاغذی هم مي‌تواند قابل استفاده برای این کار باشد. حبوبات خشک، برگ درختان یا تکه‌های پارچه هم با هدایت و راهنمایی مربی برای بچه‌ها قابل استفاده است.”

این مربی درباره تمایل کودکان به ساخت کاردستی افزود: “شادترین لحظه کودکان، زمانی است که حس می کنند کار مهمی انجام می‌دهند و ساخت کاردستی یک کار مهم از نظر آنها محسوب می‌شود و این موضوع کمک می‌کند تا عزت نفس و حس استقلال کودک تقویت شود. آنها در این فرصت و با استفاده از این قالب یاد می‌گیرند که چگونه از وسایل مختلف برای کاردستی استفاده کنند. کودکان با استفاده از مواد مختلف و وسایل گوناگون با دنیای اطراف خود ارتباط برقرار می‌کنند. درست کردن یک ماسک برای بازی و نمایش از مقوا و رنگ‌آمیزی کردن آن برای بچه‌ها جالب و جذاب است.”

لیلا کاظم زاده که مدرک کارشناسی مدیریت خانواده دارد در ادامه یادآور شد: “یک مربی می‌تواند به جز کاغذ رنگی و یا مقوا، از برگ درختان هم برای کاردستی استفاده کند. استفاده از انواع بطری پلاستیکی و انواع چوب هم برای کودکان جذابیت دارد و همین موارد سبب می‌شود تا کنجکاوی بچه‌ها نسبت به دنیای اطرافشان هر روز بیشتر و بیشتر شود و این تصور را نداشته باشند که ساخت کاردستی فقط باید با کاغذ انجام شود.”

او سپس افزود: “کاردستی یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که کودک را در مسیر ساختن قرار می‌دهد. زیرا کاردستی به رشد جسمانی، قدرت و توانایی کنترل عضلات نیز کمک کرده و هماهنگی لازم را بین حواس پنجگانه ایجاد می‌کند. همچنین قوه‌ تجزیه و تحلیل مغز را نیز به کار می‌گیرد. برای ساختن کاردستی بهتر است، وسایل ساده را در دسترس کودکان قرار دهیم. یک مربی باید حواسش به بچه‌ها باشد، به ویژه زمانی که به آنان ابزارهایی مانند قیچی برای کار می‌دهد.”

کاظم زاده در پایان گفت: “یکی از هیجان‌انگیزترین مراحل رشد کودک، شناخت رنگ و ترکیب کردن آنها با هم و تولید یک رنگ تازه است. او از این تغییرات لذت می‌برد. همچنین بازی با خمیر و تولید شکل‌های مختلف، ضمن بالابردن خلاقیت بچه‌ها، به آنان‌ به خاطر این توانمندی احساس باارزش بودن می‌دهد.”

دیدگاهی بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی با * علامت گذاری شده اند