نقاشی برای کودکان، حکم زبان دوم آنها را دارد و چون از طریق نقاشی کردن میتوان به حالات و احوالات درونی کودکان پی برد و از احساس واقعی آنها باخبر شد، یک فعالیت خلاقانه محسوب میشود.
دلارام حاجی ابوالحسن فعال حوزه کودک و نوجوان و تسهیلگر مهارتهای زندگی کودکان درگفتگو با سایت مرکز جامع تخصصی تربیت و یادگیری کودک در باره این موضوع که نقاشی چطور میتواند در رشد مغز کودک مؤثر باشد و همچنین به بروز عواطف و احساسات آنها نیز کمک کند گفت: “زمانی که کودکان نقاشی میکنند، همزمان چندین مهارت آنها در حال تقویت است که از آن جمله میتوان به این نکات اشاره کرد:
-شناخت رنگها
-هماهنگی میان دو نیمکره
-تقویت توجه و تمرکز
-تقویت عضلات ریز و درشت دستها
-تقویت خلاقیت
-هماهنگی چشمها و دست
و همچنین به دلیل اینکه نقاشی یک فعالیت هیجانی محسوب میشود و نقش بسزایی در برونریزی احساسات و عواطف کودکان دارد، هم به رشد مغزی آنها کمک میکند و هم به طور مستقیم در برون ریزی احساسات آنها نقش آفرین است.”
وی در باره این نکته که پژوهشگران معتقدند نقاشی میتواند موجب آرامش در کودکان شده و سبب تمرکز آنان بر روی جزئیات شود نیز یادآور شد: “به دليل برون ريزي كه در راستاي هيجانات و عواطف كودكان شكل میگيرد، نقاشی میتواند به آرامش كودک کمک کرده و همچنین به وسیله اشکال و رنگهایی که کودکان در نقاشیهای خود به کار میبرند، میتوان به روحیات درونی و وضعیت روانی کودک پی برد.”
این مشاوره حوزه کودکان در کلینیک روانشناسی در پاسخ به این سؤال سایت پاپالو مبنی بر اینکه، دانش آموزانی که توان نوشتن و خواندن دارند میتوانند نظرات، ایدهها و حتی خاطراتشان را با نوشتن ثبت کنند اما بچههای پیش دبستانی این قدرت را ندارند و معمولاً حرفشان را با نقاشی میزنند. به نظر شما یک مربی چطور میتواند فرصتهایی را ایجاد کرده تا نوآموزان بتوانند درونیات خود را با هر موضوعی (خوشحالی، ناراحتی، لذت بردن، دوست داشت و حتی نکات منفی مثل عصبانیت از یک نفر) به صورت نقاشی ارائه کنند نیز گفت: “از طریق فعالیتهایی که منجر به نقاشی میشود ما میتوانیم به این نتایج برسیم. برای مثال از کودک بخواهیم اتفاقات و احساساتی که در ذهنش هست را نقاشی کند. همچنین برای کودک داستان بخوانیم و سپس از او بخواهیم داستان را نقاشی کند. همچنین نقاشی کردن درباره خاطرات مثل مهمانی که دیشب رفته است هم میتواند بیانگر این نکته باشد. کشیدن نقاشی از اعضای خانواده، دوستان و اشخاصی که با او در ارتباط هستند، درست همان کاری را میکند که ما بخواهیم احساس خود را با کلمات بیان کنیم. در واقع نوع کشیدن اعضای بدن مانند (سر، چشمان، بینی، دهان و …) و نوع رنگی که به کار میبرد حکایت از احساسات نسبت به آن افراد و اشخاص دارد.”
او در پایان افزود: “به طور کلی نقاشی بهترین ابزار برای مطلع شدن از روحیات کودک و احوالات وی است و مربیان با استفاده از تکنیکهای روانشناختی و شناخت نقاشی به راحتی میتوانند از احوالات کودک با خبر شوند و از امن و ناامن بودن محیط کودک کسب اطلاع کنند. اما باید خاطرمان باشد که در نهایت شناخت و بررسی نقاشی کودک، نیاز به مهارت و تخصص روانشناسی دارد و به راحتی و فقط صرفاً از طریق بک نقاشی نمیتوانیم بدون علم و دانش لازم، به کودکان و نوآموزان هیچگونه برچسب اخلاقی، رفتاری و تربیتی بزنیم.”