فیلمهای آموزشی و تربیتی میتوانند به کودکان پیشدبستانی کمک کنند تا مفاهیم جدید را بهخوبی درک کنند و مربیان میتوانند از این نوع فیلمها در زمانهای خاص مانند فعالیتهای گروهی، معرفی موضوعات جدید یا حتی برای آرامسازی و استراحت کودکان استفاده کنند.
دکتر اصغر شمسیپور، روانشناس، مشاور و روان درمانگر در باره تأثیرگذار بودن این نوع فیلمها با بیان این نکته افزود: “این فیلمها میتوانند در موضوعات مختلفی مانند آموزش مهارتهای اجتماعی، آموزشهای اولیه علوم پایه، هنر و آماده شدن برای ورود به مدرسه استفاده شوند.”
وی درباره نقش این نوع فیلمها در زمینه تقویت مهارتهای شناختی مانند توجه، حافظه، حل مسئله و تفکر انتقادی نیز گفت: “فیلمهای آموزشی میتوانند توجه کودکان را جلب کنند و از طریق داستانگویی، بازیهای تعاملی و معماها، حافظه و مهارتهای حل مسئله را تقویت کنند. این نوع تقویت میتواند با فعال کردن تفکر انتقادی از طریق پرسش و پاسخها یا بحثهای گروهی پس از تماشای فیلم صورت گیرد.”
شمسیپور همچنین در زمینه ارائه ایدههای جدید و خلاقانه به کمک نمایش این فیلمها برای کودکان نیز یاداور شد: “مربیان میتوانند فیلمهایی را انتخاب کنند که داستانها و شخصیتهای خلاقانهای دارند و به کودکان ایدههای جدید را ارائه میدهند. مربی میتواند به دنبال محتوای فیلمهایی برای نمایش بگردد که چالشهای خلاقانه را ارائه میدهد و سپس از کودکان بخواهد تا نظرات خود را درباره آن چه دیدهاند بیان کنند و یا فعالیتهای خلاقانهای مرتبط با آن را ایجاد کنند.”
وی همچنین در خصوص تأثیر دیدن فیلمهای تربیتی بر روی تقویت مهارتهای زبانی از جمله درک مطلب، بیان افکار و احساسات و مهارتهای گفتگو نیز تأکید کرد: “مشاهده فیلمهای آموزشی میتواند به تقویت مهارتهای زبانی کودکان با شنیدن و دیدن گفتوگوها، داستانها و زبانهای مختلف کمک کند. مربیان میتوانند پس از نمایش فیلم، بحثهای گروهی، بازیهای نقشآفرینی یا فعالیتهای نوشتاری در قالب نقاشی به منظور درک میزان برداشت و مشاهدات بین نوآموزان را فراهم کنند تا از این مسیر به نوع و مقدار دریافت آنان پی ببرند.”
او در پایان به مدت زمان ایدهآل پخش فیلمهای آموزشی برای کودکان پیشدبستانی اشاره کرد و گفت: “معمولاً بین 5 تا 15 دقیقه برای این کار کافی است. این زمان بستگی به موضوع فیلم و توجه کودکان دارد. برای حفظ حوصله و توجه آنها، فیلمها باید به گونهای طراحی شوند که محتوای جذاب و تعاملی داشته باشند و پس از آن مربی میتواند با فعالیتهای مکمل، توجه کودکان را بیشتر جلب کند. مربیان با رعایت این نکات، میتوانند از فیلمهای آموزشی بهخوبی بهره ببرند و تأثیر مثبتی بر روی رشد و یادگیری کودکان داشته باشند.”