به چالش کشیدن کودکان در ارتباط با مسائل مطرح شده یکی از بهترین راهحلها برای آموزش حل مسئله و تفکر کودک است و مربی از این مسیر میتواند به نوآموزان یاد دهد که درباره هر چیزی که به نظر مهم میآید فکر کنند.
دلارام حاجی ابوالحسن، فعال حوزه کودک و نوجوان و تسهیلگر مهارتهای زندگی کودکان با بیان این مطلب گفت: “زمانی که کودک از مربی، معلم، تسهیلگر یا والد سؤالی میپرسد بهترین گزینه این است که اول به او بگوییم “توچی فکر میکنی!؟” و همین یک سوال، سرآغاز به چالش کشیدن کودک است و باعث میشود تا هم سؤالات دیگر مطرح شود و هم اینکه کودک خودش راه حل را کم کم از دل سؤال و جوابهایش پیدا کند.”
او در پاسخ به این پرسش که چگونه به بچهها یاد بدهیم هر مسئلهای راه حل دارد و تلاش کنند دنبال آن باشند تا از این طریق آن مسئله را حل کرده و به جواب برسند نیز افزود: “برای آموزش این بخش به طور کلی دو راهکار هست:
۱- آموزش از طریق گفتمان (به این صورت که ما با صحبت کردن به کودکان بیاموزیم برای تمامی مسائل راهحلی هست و فقط کافی هست که فکر کنیم. ممکن هست که گاهی سخت باشد اما ما میتوانیم با کمک گرفتن و فکر کردن به راه حل موردنظرمان برسیم)
۲- از طریق همان به چالش کشیدن عملی که در سؤال اول عرض کردم. وقتی كه كودكان را به شكلهای مختلف به چالش بكشيم، این کار باعث میشود كودک خودش درصدد حل مسئله و یافتن راه حل باشد. او کم کم از تجربه کردن میآموزد که برای هر کاری یک راهحلی هست.”
این تسهیلگر و مشاور حوزه مهارتهای زندگی کودکان همجنین در خصوص نقش تمرکز و دقت بر روی نکات مختلف زندگی و اینکه یک مربی چطور میتواند این موضوع را به بچهها یاد بدهد که سریع تصمیم نگیرند و با دقت عمل کرده و رفتار کنند نیز یادآور شد: “بازیها و تمرینهای متفاوت و گفتمان، یکی از بهترین گزینهها برای آموزش صبر به کودکان به شمار میرود. برای مثال کاشتن یک گیاه فرصت خوبی برای آموزش صبر و حوصله به کودکان است. کودک از زمان کاشت گیاه توسط خودش با راهنمایی مربی باید مدتی را بگذراند و در طول این زمان هم به مراقبت و آبیاری بپردازد تا در نهایت گیاه رشد کرده و به حد قابل قبولی برسد. این رسیدگی به گیاه تا زمان نهایی، آموزش خوبی برای کودکان است که بدانند پاسخ برخی پرسشها نیازمند صبر و شکیبایی است. البته یکی دیگر از تمرینها در این زمینه که زمان کمتری هم میخواهد بازیهای maze است. گرچه مربی باید در استفاده از این نوع بازیها و درجه سختی و آسانی آن، به سن و میزان صبر و شکیبایی بچهها دقت لازم را داشته باشد. در این نوع تمرینات جدا از اینکه به کودک کمک میشود، او یاد میگیرد که برای رسیدن به جواب و نتیجه باید، فکر کرد و از صبر و دقت برخوردار بود و در این رابطه تمرین و تجربه کرد.”