اخبـــار

اولین کارکرد شعر، لذت بردن بچه‌هاست

موسیقی کلام در شعر به زبان‌آموزی و زبان‌آوری کودکان کمک می‌کند و این موسیقی، کلمه‌ها را برای کودکان قابل لمس و آشنا می‌کند، همانطور که خیال و عاطفه کلمه‌های شعر را دیداری و ملموس می‌کند.

حسین تولایی، شاعر، نویسنده و برنده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در حوزه شعر کودک و نوجوان با بیان این مطلب گفت: “کودکانی که با شعر انس بیشتری دارند از دایره‌ واژگانی گسترده‌تری برخوردار می‌شوند. همچنین تجربه‌ احساس و عاطفه در شعرها باعث می‌شود کودکان در ابراز احساس و بیان آنچه در درون‌شان می‌گذرد موفق‌تر باشند. به همین ترتیب در ارتباط با دیگران (بزرگسالان یا همسالان) و نیز در ارتباط با خود مهارت پیدا می‌کنند.”

وی که دعوت شده از سوی سی و نهمین کنگره بین‌المللی IBBY برای سخنرانی در شهریور ۱۴۰۳ در شهر تریست ایتالیا است در پاسخ به این پرسش که شعر و شعرخوانی مربی برای کودک، چطور می‌تواند به رشد قوای شناختی و کلامی کودک کمک کند گفت: “شعر از دو خمیرمایه‌ی ظاهری تشکیل شده؛ یعنی کلمه و موسیقی. و نیز خمیرمایه‌های درونی مثل خیال، عاطفه، اندیشه و …. کلمه‌ها و آهنگی که از همنشینی آنها حاصل می‌شود به کودکان کمک می‌کند تا بدون‌ آنکه درگیر فرآیند آموزش و یادگیری شوند، شکل درست تلفظ کلمات را بشنوند و البته که این شنیدن همراه است با نرمی نوازش موسیقی کلام که برای ذهن و روان کودکان خوشایند است. از طرف دیگر خیال‌انگیزی و عواطف جاری در شعر، احساس کودکان را برانگیخته می‌کند و با تلطیف روح و روان کودکان به طور ناخودآگاه آنها را از هیجانات آنی و رفتارهای تکانشی دور می‌کند. همانطور که اندیشه‌ درون هر شعر حتی ساده‌ترین آنها باعث می‌شود کودکان در تجربه‌ تفکر با شعر شریک شوند.”

تولایی که آثارش در رقابت‌ها و جشنواره‌های مختلف ادبی بارها نامزد و برگزیده شده همچنین افزود: “کودکان ذهن وسیع و سفیدی دارند و از حافظه‌ بسیار قوی برخوردار بوده و از تکرار لذت می‌برند. حالا تکرار در بازی‌های حرکتی باشد یا بازی‌های کلامی. به نظرم شعر برای بچه‌ها نوعی بازی کلامی است‌، یک بازی کلامی که با ضرباهنگ و موسیقی همراه است. به‌ویژه که شعر کودک از وزن‌های عروضی کوتاه و ضرب‌اهنگ تند برخوردار است که همین به تکرار بیشتر و سریع‌تر کلام و کلمه (مثلاً کلمات قافیه یا ردیف) منجر می‌شود. همه اینها لذت شعرخوانی را بیشتر می‌کند. به طوری که کودکان در فرآیند شعرخوانی به‌ویژه با صدای بلند و دسته‌جمعی همراه با دوستان‌شان غرق در جهانی جذاب از تکرار کلام و موسیقی می‌شوند.”

او در پایان گفت: “با تأکید عرض می‌کنم که شعر ابزار آموزشی و وسیله‌‌ای برای تدریس اخلاق و نکات تربیتی نیست و هرگز نباید باشد. یکی از آسیب‌هایی که متأسفانه بسیار هم زیاد است این است که مقوله‌ای به نام شعر آموزشی را برای بچه‌ها در مدارس و کودکستان‌ها اجرا می‌کنند. در حالیکه اولین کارکرد شعر لذت‌بردن کودکان است. لذت خواندن، لذت شنیدن، لذت موسیقی، لذت تجربه‌ کشف؛ کشف تخیل، احساس و اندیشه‌ای که در شعر نهفته است. همه‌ آنچه به عنوان نکات اخلاقی و تربیتی و آموزشی به‌عنوان هدف و مقصود بعضی از بزرگسالان است به طور غیرمستقیم در شعرها وجود دارد. تأکید می‌کنم به طور غیرمستقیم. مثال می‌زنم وقتی شما شعری برای کودکان می‌خوانید که در آن درختی از شکسته‌شدن شاخه‌اش ابراز ناراحتی می‌کند و می‌گوید دستم درد می‌کند و … در واقع شما با ساختن جهانی خیالی و سرشار از همدلی و احساس این اندیشه را به طور غیرمستقیم به کودکان منتقل کرده‌اید که مثلاً نباید شاخه درختان را بشکنیم. همینطور در شعرهای دیگر و جهان‌های شاعرانه‌ دیگر نکات دیگری مطرح می‌شود. ایراد کار اینجاست که بعضی از ما بزرگ‌ترها فکر می‌کنیم کودکان درک نمی‌کنند و باید حتماً مستقیم به آنها بگوییم هرکی به گل دست بزنه/ شاپره نیشش می‌زنه!!! درصورتی که بچه‌ها می‌فهمند و خیلی‌وقت‌ها از ما بزرگترها چند گام جلوتر هم هستند.”

لوحه‌های پیش دبستانی، انگیزه خوب خواندن و نوشتن در مدرسه است

لوحه‌های تدارک دیده شده در بسته تربیت و یادگیری “من می‌دانم من می‌توانم”، از یک سو باعث تقویت حافظه کودکان و به خاطر سپردن تصاویر و موضوعات آن و از سوی دیگر سبب افزایش قدرت قصه‌گویی و خلاقیت نوآموزان می‌شود.

نسیبه بابلخانی مدیر و مربی پیش دبستان در نجف‌آباد استان اصفهان با بیان این نکته در اهمیت لوحه‌ها گفت: “تصاویر، ماندگاری بالایی در ذهن دارد و کودک با دیدن هر تصویر در زمان‌های بعدی نیز آنها را به یاد آورده و بدین وسیله حافظه دیداری‌اش تقویت می‌شود و در تسهیل یادگیری به او کمک می‌شود. همچنین کار با این لوحه‌ها در پیش دبستانی سبب خوب دیدن، خوب خواندن و خوب نوشتن در سال‌های دوران تحصیل خواهد شد.”

این مربی که مدرک کارشناسی روانشناسی دارد معتقد است: “یک مربی با تجربه می‌تواند در هر موضوع و زمینه‌ای از لوحه‌ها استفاده کند و به کمک آن، مفهوم تربیتی مورد نظر خود را به کودک برساند.”

او در خصوص نقش لوحه‌ها در ایجاد فضای بحث و گفت‌وگو بین نوآموزان باور دارد که تصاویر متعدد سبب می‌شود تا کودکان برای ارائه نظر و دیدگاه خودشان، با یکدیگر گفتگو کرده و آن تصویر را از زاویه دید خود به چالش کشیده و ذهن کودک درگیر شود. این چالش و گفت‌وگو زمینه‌ساز تولید سؤالات جدید برای نوآموزان می‌شود و همانا تولید سؤال جدید خود بهانه یادگیری بیشتر است. لذا استفاده بیشتر و متنوع از لوحه‌های این بسته، دقت و تمرکز کودک را بالا می‌برد.”

نسیبه بابلخانی در ادامه به سخنان مدرس کارگاه توانمندسازی مربیان در نجف‌آباد استان اصفهان در خصوص استفاده متنوع یک مربی توانا از تصاویر لوحه‌ها اشاره کرد و افزود: “زمانی که مربی به یکی از موضوعات مطرح شده در لوحه می‌پردازد، ذهن بچه‌ها روی آن متمرکز شده و تنها همان زاویه را در ابتدا دیده و درباره آن صحبت می‌کنند و در پایان این بحث تصور می‌کنند که همه چیز به پایان رسید. اما وقتی مربی، با سؤالات خود زاویه دیگری از همان تصویر را برای بچه‌ها می‌گشاید، تازه آنان متوجه می‌شوند که می‌توان با دقت و تمرکز بهتر، نکته‌های دیگری را کشف کرد. لذا این فعالیت باعث افزایش دقت و تمرکز آنان می‌شود، چرا که بچه‌ها به موضوع جدیدی در مورد همان تصویر رسیده‌اند.”

این مربی در پایان اضافه کرد: “از آنجایی که بچه‌ها به نقاشی علاقه‌مند هستند و از درون تصاویر موجود در لوحه‌ها به یادگیری‌های تازه‌تری رسیده‌اند، چه بسا که در ذهنشان تصویرسازی کرده و آن را به صورت نقاشی بروز دهند.”

برپایی کارگاه‌های توانمندسازی راهگشاست

مربیانی که با علاقه و انگیزه در کارگاه‌های توانمندسازی حضور پیدا می‌کنند، روش‌های نوین تربیت و یادگیری را در کنار تکنیک‌های بازی‌محور، یاد گرفته و با استفاده از ابزارها و قالب‌های متنوع می‌توانند محیط‌های جذاب و پویایی را برای کودکان فراهم آورند.

مرکز جامع تخصصی تربیت و یادگیری کودک در طی سال‌های اخیر با حضور در مناطق و شهرهای مختلف کشور، کارگاه‌هایی را با حضور مدیران، مؤسسان و مربیان پیش دبستان برگزار می‌کند و در پایان برنامه در قالب میزگرد نظرات برخی از شرکت‌کنندگان را دریافت و در اختیاران مخاطبان قرار می‌دهد. یکی از اهداف این است که بدانیم برگزاری هر کارگاه تا چه اندازه می‌تواند نقش و تأثیری در ارتقا سطح دانایی و توانایی آنان داشته و مسیر فعالیت آنان در پيش دبستان را تسهیل کند. اینک نظر چند شرکت‌کننده را باهم می‌خوانیم:

سمیه نقوی، فوق دیپلم ریاضی، دانش آموخته فیلم سازی و نمایش خلاق و داستان‌های کودکانه: “این کارگاه بسیار عالی بود. برگزاری کارگاه‌ها بسیار راهگشا است و به ویژه برای مربیان جدید و کم تجربه خیلی حرف برای گفتن دارد. من به شخصه از این کارگاه  استفاده بردم و از برگزارکنندگان سپاسگزارم.”

زهرا امیراحمدی، مربی پیش دبستان با مدرک فوق دیپلم و دارای 10 سال سابقه کار: “من این کارگاه را خیلی خیلی مفید دیدم و باعث افزایش اطلاعات و دانش من در این زمینه شد.”

️فاطمه نصیری هستم دارای مدرک کارشناسی با سه سال سابقه کار در حوزه کودکان و مربی آموزش چرتکه: “کارگاهی که توسط آقای محمد ناصری و سید کمال شهابلو در آموزش و پرورش رودهن برگزار شده بود بسیار عالی و بی نقص بود. با نکاتی که در جلسه توسط اساتید گفته شد، به بسیاری از سؤالاتی که در ذهن بنده در مورد کودکان و ویژگی‌های آنان وجود داشت و همچنین شرایط و ویژگی‌های یک مربی موفق پاسخ داده شد.”

️زهرا یوسف‌وند کارشناس رشته روانشناسی و مربی در حوزه پیش دبستانی: “کارگاه بسیار خوبی برای ما برگزار شد و کمک کرد تا نکته‌های تازه‌تری را در مورد کودکان و کار با آنها یاد بگیرم. بسته‌ای که در این کارگاه معرفی شد علاوه بر کتاب دارای فیلم، فایل‌های صوتی، کلیپ، لوحه‌ها و چند قابلیت دیگر بود که به من در کار تربیت و یادگیری کمک می‌کند. همچنین این نکته برای من مهم و جالب بود که چه تفاوت‌هایی بین پیش دبستانی با دبستان وجود دارد. ارتباط با مجموعه ارائه دهنده بسته تربیت و یادگیری از طریق شبکه‌های اجتماعی هم خیلی خوب و مفید بود. به طوری که ما متوجه شدیم بعد از تهیه بسته، امکان ارتباط با این مجموعه برقرار می‌ماند و ما هم می‌توانیم نظرات خود را با آنان در میان بگذاریم و از نظرات دیگران هم استفاده کنیم.”

بازی، زمینه‌ساز پرورش استدلال منطقی بچه‌هاست

بازی تفکر کودک است و از آنجایی‌که هدف از تربیت و یادگیری در پيش دبستان آماده‌سازی نوآموز برای رفتن به مدرسه است، مربی با انجام بازی‌ها و تمرینات مناسب به پرورش استدلال منطقی پرداخته و موجب شکوفا شدن استعدادهای ذهنی که اساس توانایی تفکر است در کودک می‌شود.

مهناز صادقی دانشجوی دکتری مدیریت آموزشی و مدیر و مؤسس پیش دبستانی غیردولتی فردای روشن در منطقه اسلامشهر با بیان این نکته گفت: “تقویت حواس پنجگانه نوآموزان از طریق بازی، یکی از وظایف مهم مربی است. مربی می‌بایست در آموزش خود توجه به جزییات و کشف دنیای درون و بیرون را با استفاده از حس‌ها به بچه‌ها آموزش دهد و انجام مهارت‌های حرکتی می‌بایست در دستور کار همه مربیان باشد.”

این مدرس دانشگاه فرهنگیان در خصوص یکی از ویژگی‌های به ظاهر پنهان بازی، دادن توانایی حل مسئله به کودکان برای یافتن راه حل‌ها در چالش‌ها و مشکلات نیز افزود: “انجام بازی تغییر در یکی از وسایل موجود در کلاس و بعد راهنمایی کردن برای پیدا کردن آن تغییر، می‌تواند توانایی حل مسئله در نوآموزان را بالا ببرد یا بازی حدس زدن حیوانات یا میوه‌ها با دادن نشانی ظاهری آن، به کودکان در این امر کمک کند.”

وی در پایان این گفتگو در پاسخ به این پرسش که بچه‌ها گاهی به دلیل علاقه‌مند شدن به یک بازی آن را تکرار و تمرین می‌کنند. آیا این تکرار و تمرین می‌تواند یک سری از مفاهیم به ویژه در حوزه تربیت و یادگیری را به آنان بیاموزد تا در زندگی به‌کار بگیرند نیز گفت: “انجام هر بازی منجر به بروز یک‌سری واکنش‌ها و رفتارها در موقعیت‌های گوناگون می‌شود. لذا این رفتارها متفاوت بوده و قابل پیش‌بینی و تکراری نیست. بنابراین علاقه‌مند شدن به یک بازی به دلیل حس خوبی است که از انجام آن به‌جا مانده و می‌تواند  آموزنده باشد.”

ویراست جدید به معنای ارتباط مستمر با مخاطبان است

وقتی یک مرکز تخصصی به طور مرتب و مستمر ویراست جدید از تولید کتاب و محصولات خود ارائه می‌دهد به معنای این است که با مخاطبش در ارتباط است.

محمد ناصری نویسنده و دبیر بسته تربیت و یادگیری “من می‌دانم من می‌توانم” در کارگاه توانمندسازی مربیان شهرستان نجف‌آباد استان اصفهان با بیان این مطلب گفت: “اگر جایی ارتباطی با مخاطب خودش نداشته باشد، بنابراین می‌گوید ما این کتاب را چاپ کردیم و دیگر کار تمام است و چرا باید برای سال بعد دوباره تغییرات داشته باشیم. چون این تغییرات به همین راحتی نیست. گاهی برای تغییر بخشی از کتاب باید کلی هزینه کرد و یک سری کارها را در وزارت ارشاد دنبال کنیم تا کار نهایی شود. ولی وقتی یک مرکزی پویا باشد، این اتفاق یعنی تغییرات انجام می‌شود. ما خوشحالیم که اتفاقات رو به جلو و رو به رشد داشته‌ایم.”

عضو شورای هم‌فکری و برنامه‌ریزی این بسته تربیت و یادگیری در ادامه افزود: “به این جهت این مجموعه، مجموعه‌ای است که سه سال منتشر شده و در هر سه سال تغییراتی داشته است. این تغییرات از دو جا ناشی می‌شود. یکی اینکه ما یک ارتباط تعاملی با مخاطبین خودمان که مربیان باشند داشتیم و داریم و این ارتباط ادامه‌دار است. دوم اینکه نترسیدیم از اینکه سال اول وقتی کتاب ما رتبه اول شد، بخواهیم بگوییم که برای چی باید دنبال تغییرات باشیم. بنابراین ما دوباره کتاب را در سالهای بعد هم برای ارزیابی ارائه کردیم. ما در همین مسیر پیش رفتیم و خوشبختانه این موفقیت ادامه پیدا کرد.”

ناصری سپس یادآور شد: “حتی برخی از مؤلفین به من گفتند وقتی دو بار، اول شده‌ایم دیگر نیازی به این همه تغییرات نیست. در حالی که من معتقد بودم باید کتاب اگر نیاز هست دوباره بررسی شده و تغییرات لازم را اعمال کنیم و به همین دلیل برای بار سوم هم انتخاب و برگزیده شدیم.”

این نویسنده و مؤلف در ادامه یادآور شد: “ما معتقدیم هرچه جلوتر می‌رویم باید با فناوری‌های روز در ارتباط باشیم، لذا صرفاً به چاپ یک کتاب بسنده نکردیم و علاوه بر کتاب به صورت کاغذی روی انواع فایل‌های صوتی و تصویری و انیمیشن هم برای استفاده کودکان کار کردیم. یکی از ویژگی‌های این بسته همانا چند رسانه‌ای بودن آن است که حتماً باید شما از امکانات جدیدی که بچه‌ها هم خیلی بیشتر از ما توقع دارند از آن استفاده کنید. یعنی حتماً فیلم‌ها را باید نمایش بدهید و صوت‌ها را باید پخش بکنید. حتماً شعرها و داستان‌ها را باید پخش کنید. ضمن این که خودتان داستان‌ها را می‌خوانید فایل آنها را هم برای بچه‌ها پخش کنید.”

دبیر مجموعه ” من می‌دانم من می‌توانم ” در خصوص اهمیت و نقش این تغییرات خطاب به مربیان حاضر در جلسه گفت: “ما در این زمینه سعی کردیم مشکلات را برطرف کنیم. از نگاه ما این کار یک مثلث با سه ضلع مهم نوآموزان، مربی و والدین است که همه ما در خدمت ضلع اصلی آن یعنی کودکان هستیم. ضلع نوآموز در واقع این بسته هست و این بسته ۴ تا کتاب دارد که شما با آن آشنایید. یعنی کتاب‌های “بدن من” ، “خانه من”، “شهر من” و “دنیای من” را می شناسید و الان که در آذر ماه هستیم اغلب به سراغ کتاب “خانه من” رفته‌اید. این چهار تا کتاب شامل صفحاتی است که دست‌ورزی‌هایی برای نوآموزان دارد. در کنار این کتاب‌ها چهار لوحه هم داریم که هر لوحه مربوط به یک کتاب می‌شود.”

ناصری سپس خطاب به حاضران مشتاق دانایی بیشتر در این حوزه گفت: “شاید این سؤال به ذهن شما برسد که چرا ما این تغییرات را در این مدت انجام دادیم؟ در پاسخ باید عرض کنم چون سال گذشته مربیان در اینجا به ما گفتند که مؤسس، این لوحه‌ها را چاپ نمی‌کند و می‌گوید همین که در کتاب هست کفایت می‌کند و کار شما با همین تصویر راه می افتد. شما پیگیر بودید و برخی جاها هم خیلی کاری با چاپ لوحه نداشتند. اما به هر حال این لوحه‌ها را روی پارچه در ابعاد بزرگ و رنگی چاپ و در اختیار کلاس‌ها قرار دادیم. حال نکته اینجاست که چرا باید از این لوحه‌ها استفاده کرد؟ چون شروع و آغاز کلاس‌تان عمدتاً از روی لوحه هست که بچه‌ها مشاهده کنند و وارد فضای کلاس شوند. برای مثال بچه‌ها لوحه اعضای بدن را می‌بینند و هر کدام یکی یکی پای تابلو می‌آيند و برداشت‌های خود از این تصاویر را مطرح می‌کنند. به این ترتیب بچه‌ها را وارد بحث و گفتگو می‌کنیم. پس لوحه‌ها جز مهمی از این بسته‌ها بوده و هست و این در خدمت نوآموز است.”

کودکان با نقاشی خود را بروز می‌دهند

منظور از نقاشی خلاق، تصویر‌سازی از طریق چاپ با انگشتان و کف دست، چاپ برگ، چاپ میوه‌ها و سبزی‌ها (سیب زمینی، پیاز و …) برجسته‌سازی نقاشی و سایر تکنیک‌های خلاقانه است.

نسیم آیینه‌دار مربی کودکان پیش‌دبستانی در منطقه ۵ شهر تهران با بیان این نکته در خصوص نقاشی خلاق افزود: “به عنوان مثال، کودک وقتی چاپ با پیاز را انجام می‌دهد، در ادامه آن را بر اساس ذهنیت خود، تبدیل به گل یا لاستیک ماشین و یا شی دیگری می‌کند که این کار باعث افزایش خلاقیت و اعتماد به نفس در نوآموز می‌شود. نقاشی فقط کشیدن طرح با الگو یا آزاد نیست. ملاک ما در پیش دبستانی، نقاشی خلاق است که بتوان به وسیله آن خلاقیت را در کودک بالا برد.”

این مربی نقاشی خلاق کودک در ارتباط با ابزارها و وسایل نقاشی و رنگ‌آمیزی برای نوآموزان در پیش دبستانی افزود: “در دوره پبش دبستانی از ابزارهایی مثل پاستل روغنی، رنگ انگشتی، آبرنگ و رنگ‌های طبیعی و در آخر ماژیک‌هایی که سری پهن دارد می‌توان استفاده کرد. اتفاقاً برای این گروه سنی، به دلیل عضلات ریز انگشتان دست، خیلی کم از مداد رنگی استفاده می‌کنیم. بیشتر از رنگ انگشتی یا رنگ‌های طبیعی (زردچوبه، آب چغندر قرمز یا کلم قرمز و …) و گواش و آبرنگ استفاده می‌کنیم.  هر چه در این دوران کودک رنگ را بیشتر لمس کند، بیشتر لذت خواهد برد.”

آیینه‌دار که مربی قصه گویی و کارشناس آموزش کودک نیز هست در خصوص این‌که بچه‌ها در قالب نقاشی چه طور افکار درونی خودشان را بروز می‌دهند و آن را روی کاغذ می‌آورند نیز گفت: “ما خیلی از مسائل و مشکلات کودک را در نقاشی‌هایش می‌فهمیم. به عنوان مثال، اگر از دست یکی از اعضای خانواده دلخور باشد در نقاشی‌اش آن را کوچک یا کمرنگ می‌کشد. خط خطی کردن و سیاه کردن در دوره کودکی حائز اهمیت است و حتماً باید مورد توجه واقع شود. نوآموز  هر نکته‌ای که باعث آزردگی خاطر او شود را می‌تواند به راحتی روی کاغذ بیاورد. من نوآموزی داشتم که هر روز با دعوای پدر و مادر مواجه بود. یکروز که از بچه‌ها خواستم برایم نقاشی آزاد از خودشان و خواسته‌هایشان بکشند، وقتی نقاشی این نوآموز را دیدم، متوجه شدم او مادرش را با فاصله‌ای از خود و پدرش با قیافه‌ای خاص و بد کشیده است. این نقاشی نشان دهنده این بود که مادر را مقصر می‌دانست و فاصله را حس کرده بود.”

وی در پاسخ به این سؤال که اگر برای مثال نوآموز در رنگ آمیزی از رنگ‌های غیر متعارف مانند سبز یا آبی برای خورشید استفاده کند واکنش مربی باید چطور باشد گفت: “به نظر من، دیدگاه هر کودک متفاوت است و باید به نقاشی و رنگ آمیزی کودک احترام گذاشت. چون هیچ کودکی بی دلیل نقاشی را رنگ نمی‌کند. وقتی به بهانه و چالشی از کودک درخواست می‌شود که قصه‌ای در مورد نقاشی‌اش بگوید یا نقاشی‌اش را توضیح دهد، دلیل منطقی او را درباره رنگ قرمز آب دریا، یا رنگ آبی خورشید کاملاً متوجه می‌شویم. یعنی هر رنگی برای کودک در رنگ آمیزی‌اش بی دلیل نیست.”

آیینه‌دار که مدرس فن بیان کودک نیز هست یاداور شد: “نقاشی روح و حس تازگی به کودک می‌بخشد. اگر مربی با عشق این فعالیت را انجام دهد، کودک می‌تواند لحظاتی را شاد و بدون دغدغه و استرس سپری کند. مخصوصاً اگر در این فعالیت، خلاقیت، رنگ بازی، ترکیب رنگ و کشف رنگ‌های جدید و کثیف‌کاری هم باشد. در این موقعیت باید کودک نگران لباس و نامرتبی محیط هم نباشد تا لذت این لحظات دوچندان شود.”

او در پایان گفت: “هر تکنیکی در نقاشی خلاق دارای یک نکته نه، بلکه هزاران نکته پرورشی هست. وقتی تکنیک اسکرچ برد را با کودک انجام می‌دهیم کودک صبور بودن را یاد می‌گیرد. کودک اول از رنگ‌ها استفاده می‌کند و بعد روی کل رنگ‌ها را با ناراحتی رنگ سیاه می‌زند و پس از کشیدن طرح با چوب کبریت که رنگ‌ها نمایان می‌شود به جادویی بودن فعالیت خود افتخار می‌کند.”